Sportininkai

Sportininkai

Sportas ir sveika mityba

Sveika mityba sportuojant – raktas siekiant norimų rezultatų. Teisinga mityba padeda po treniruotės greičiau atstatyti organizmo skysčių pusiausvyrą, gauti reikiamą angliavandenių kiekį bei atstatyti raumenis iki kitos treniruotės.

Po sunkios treniruotės ar didelio fizinio krūvio, kad atkurtų suardytą raumens baltymą, organizmas išeikvoja didelį kiekį aminorūgščių. Tad jei po treniruotės (arba anksti ryte) išgersite išrūgų, greičiau atsinaujins ir sutvirtės raumenys. Tai aktualu sportuojantiems ir dailią figūrą norintiems turėti žmonėms.

Australijoje atliktas tyrimas parodė, jog sportininkams, kurie po treniruočių gėrė pieną vietoje jo pakaitalų, raumenų masė didėjo net iki dviejų kartų greičiau.

Raumenims atstatyti idealiai tinka išrūgų baltymai

Pieno baltymus sudaro kazeinas (80 proc.) bei išrūginiai baltymai (20 proc.). 

Išrūgų baltymas idealiai tinka raumenims atstatyti po treniruotės. Išrūgų baltymas greitai rezorbuojamas (įsiurbiamas) virškinimo trakte, amino rūgštys greitai patenka į kraują ir panaudojamos baltymų sintezei. Išrūgų baltymas turi stiprų anabolinį (raumenį atstatantį) poveikį organizmui, todėl ypač svarbus vartoti sportininkams iš karto po treniruotės arba anksti ryte.

Išrūgų baltymai priskiriami aukščiausią biologinę vertę turintiems baltymams. Aukštos vertės baltymų skaičius siekia 100, o išrūgų baltymai juos pranoksta ir siekia 104. Šis skaičius rodo, kad juos organizmas labai greitai ir gerai pasisavina (91 proc.). Išrūgose yra ypač daug gyvybiškai būtinų aminorūgščių – valino, leucino, izoleucino, kurios sudaro apytiksliai 1/3 dalį raumens baltymo. 

Baltymai - sportininkų maistas

Sportininkams iš išrūgų gaminami maisto papildai. Devintajame dešimtmetyje išrūgų baltymų milteliai sukėlė tikrą perversmą maisto papildų rinkoje ir išstūmė iš lyderio pozicijų kiaušinių baltymų produktus. Mokslininkai nustatė, kad išrūgų baltymai geriau skatina baltymų sintezę – procesą, dėl kurio padidėja raumenų apimtys. Išrūgų baltymai daug lengviau ir greičiau įsisavinami nei kiti baltymai, yra itin didelės biologinės vertės – didžioji jų pasisavinta dalis pasilieka organizme.

Nauji tyrimai rodo, kad išrūgų baltymai padeda sumažinti tam tikrų vėžio formų riziką, sureguliuoti kraujo spaudimą, sustiprinti imuninę sistemą.

Naujienlaiškio prenumerata

Jūsų el. paštas

Siųsti