Per keturis šių metų mėnesius Lietuvoje perdirbta 527 tūkst. tonų žalio pieno, arba 2,6 proc. daugiau nei tuo metu pernai.
Pasak pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovo Egidijaus Simonio, minimu laikotarpiu gerokai išaugo nugriebto pieno miltų (+83 proc.) gamyba, tačiau pastebimai smuko sūrių (-7,5 proc.) gamyba.
„Panašia kryptimi juda ir lietuviškų pieno gaminių eksportas – per pirmąjį ketvirtį išaugo sutirštinto pieno ir pieno miltų eksportas, o sūrių bei išrūginių baltymų traukėsi“, - sakė E. Simonis.
Jo vertinimu, įtakos tam turėjo bendra situacija Europos Sąjungos (ES) didmeninėje rinkoje – pieno miltų kainos laikosi aukštai, kai sūrių kainų kreivė pastaruosius kelis mėnesius leidžiasi žemyn, o tarp pieno gaminių sūriai yra pagrindinė Lietuvos eksporto prekė.
Ekspertas pažymi, kad ES yra pagrindinė užsienio prekybos partnerė – apie 80 proc. lietuviškų pieno gaminių eksportuojama būtent į Bendrijos šalis.
Lietuvos užsienio prekyboje sūrių pardavimai sudaro apie 40 proc. visos eskortuotų pieno produktų vertės.
Augant pieno perdirbimo pramonei, žalio pieno gamyba ūkiuose per pirmąjį šių metų ketvirtį augo, tačiau nuo balandžio pradėjo kristi.
„Pieno ūkiams šių metų gegužė susiklostė prastai – pieno gamyba krito beveik 6 proc., palyginti su 2018 metų geguže. Bendrai per pirmuosius šių metų penkis mėnesius ūkiuose pieno pagaminta beveik 1 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu“, - sakė E.Simonis.
E.Simonio teigimu, šalies perdirbėjai, susiduriantys su aukštos kokybės žaliavinio pieno tiekimo trūkumu iš vietos ūkių, žaliavą importavo iš Latvijos ir Estijos.
Jūsų el. paštas