Europos pieno gaminių didmeninėje prekyboje šiais metais mažėjo sūrio ir sviesto kainos, o nugriebto pieno miltų kainos išaugo. Taip pat stiebėsi natūralaus riebumo žalio pieno metinė kaina.
Italijos pieno pramonės konsultavimo bendrovės CLAL duomenimis, šių metų birželį sūrio kaina Europos Sąjungoje sumažėjo 6,5 proc., o sviestas atpigo net 34,1 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.
Minimu laikotarpiu 32 proc. išaugo nugriebto pieno miltų kaina, o išrūginiai baltymai pabrango 9,8 proc.
Pasak Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovo Egidijaus Simonio, žaliavinio pieno kaina Europoje šiuo metu išlieka aukštesnė, nei pernai, o tuo pat metu išaugusi nugriebto pieno miltų kaina iš dalies kompensuoja žemumose esančias pieno riebalų kainas.
Jo teigimu, šių metų pirmojo pusmečio tendencijos Europos didmeninėje pieno gaminių rinkoje Lietuvos pienininkų kol kas nedžiugina.
„Lietuvos pieno pramonės pagrindinė eksporto prekė yra sūriai, kurie sudaro apie 40 proc. visos lietuviškų pieno gaminių eksporto vertės. Todėl sūrių kainų kritimas Europos rinkoje - prasta žinia mūsų eksportuotojams“, - sakė E. Simonis.
Lietuvos eksporto struktūroje Europos Sąjunga yra pagrindinė prekybos partnerė – Bendrijos šalims tenka 80 proc. viso šalies pieno gaminių eksporto.
Mūsų šalies pieno perdirbimo įmonės eksportuoja apie 60 proc. pagamintos produkcijos, todėl pieno gaminių paklausos ir kainų svyravimai eksporto rinkose tiesiogiai veikia superkamos žaliavos kainą mūsų šalyje.
„Tačiau nepaisant sūrio ir sviesto kainų mažėjimo didmeninėje Europos rinkoje, metinės žaliavos kainos per tą laiką ūgtelėjo“, - sakė E.Simonis.
2019 metų sausio–balandžio mėnesiais Lietuvoje iš šalies pieno gamintojų supirkto žalio natūralaus riebumo pieno kiekis, palyginti su 2018 metų atitinkamu laikotarpiu, beveik nepakito, o supirkimo kaina tuo metu padidėjo apie 5,4 proc.
„Pagal tai, ką stebime eksporto rinkose, atitinkamai koreguojasi ir žalio pieno supirkimo kainos Lietuvoje - pastaruosius tris mėnesius jos mažėja“, - sakė E.Simonis.
Jūsų el. paštas