Pieno perdirbimas

Pieno perdirbimas

Pieno žaliavą perkame Latvijoje ir Estijoje

Teoriškai visą žaliavinį pieną, iš kurio pieno perdirbimo įmonės gamina sūrį, geriamąjį pieną, glaistytus sūrelius, varškę, sviestą, kefyrą ir kitus pieno produktus  – šalies pieno ūkiai pajėgūs pagaminti Lietuvoje.

Tačiau pieno perdirbėjai nuolatos susiduria su pieno žaliavos trūkumu, nes dalį viso šalyje primelžiamo pieno lietuviai suvartoja savo reikmėms, nedidelė dalis žaliavos eksportuojama, o dalis žaliavinio pieno neatitinka kokybinių reikalavimų gaminant aukštos pridėtinės vertės gaminius. Todėl esant aukštos kokybės žaliavinio pieno trūkumui, perdirbėjai priverti šios žaliavos dairytis pas kaimynus.

Lietuvos perdirbimo įmonės du trečdalius viso importuoto žaliavinio pieno atsiveža iš Latvijos, o likusį trečdalį iš Estijos.

Kasmet importuojame 300-400 tūkst. tonų žaliavos, kurios vertė siekia apie 80-120 mln. eurų, priklausomai nuo metinės vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos.

 

Naujienlaiškio prenumerata

Jūsų el. paštas

Siųsti