Sūrį valgyti naudinga, teigia mokslininkai

Sūrį valgyti naudinga, teigia mokslininkai

2017 12  04
Pieno centras
 

Mokslininkai nustatė, kad kasdien suvalgydami po nedidelį gabalėlį sūrio galite sumažinti širdies ligų ir insulto tikimybę, nepaisant šio produkto riebumo. 

Moksliniame žurnale „European Journal of Nutrition“ aprašytas Kinijos Sudžou universiteto mokslininkų tyrimas apėmė 15 ankstesnių Europos ir JAV universitetų tyrimų apie daugiau nei 200 tūkst. žmonių mitybą ir sveikatą.

Išanalizavę duomenis kinų mokslininkai pastebėjo, kad kasdien suvalgant maždaug degtukų dėžutės dydžio porciją sūrio 14 proc. sumažėja tikimybė susirgti koronarine širdies liga, o insulto tikimybė sumažėja 10 proc.

Skanus ir sveikas  

Tiesa, tyrėjai neišnagrinėjo kitų tirtų žmonių dietos pokyčių. Taigi rezultatus galėjo lemti ir tai, kad, pavyzdžiui, sūrį labiau mėgsta apskritai sveikiau gyvenantys žmonės.

Visgi aišku, kad valgant daugiau sūrio nebūtinai rizikuojate susirgti širdies ligomis.  Kinų mokslininkai pastebėjo, kad širdies ligų rizika sumažėja suvalgant po maždaug 40 g sūrio per dieną.

Tikėtina, kad sūris padidina vadinamojo „gerojo“ cholesterolio kiekį organizme, o kartu sumažina „blogojo“ cholesterolio kiekį. Mokslininkų teigimu, nors sūryje yra daug sočiųjų riebalų, dėl kalcio organizmas jų įsisavina mažiau.

Apsaugo arterijas

Sūryje yra rūgštis, galinti padėti apsaugoti arterijas nuo užsikimšimo.

„Sūryje yra sočiųjų riebalų rūgščių, bet taip pat yra ir galimai naudingų maistinių medžiagų“, – rašė tyrimo autoriai. Tačiau mokslininkai pridėjo: „Neaišku, kaip ilgalaikis sūrio vartojimas veikia širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi“.

Jungtinės Karalystės Redingo universiteto profesorius Inas Givensas, pats atlikęs tyrimą ir gavęs panašius rezultatus, sutiko, kad tokiuose pieno produktuose kaip sūris esantis kalcis atlieka svarbu vaidmenį, mažindamas organizmo riebalus.

Pasak profesoriaus, pieno produktus veikiausiai galima sieti su sumažėjusia tikimybe susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Ypač svarbus yra jogurtas, galintis padėti sumažinti antrojo tipo diabeto riziką.

Naujienlaiškio prenumerata

Jūsų el. paštas

Siųsti