Pieno sektorius

Pieno sektorius

Apie pieno produktus

Jau daugiau kaip 10 tūkst. metų pienas ir jo gaminiai - vieni svarbiausių žmonijos mitybos šaltinių. Tai, kad vos prijaukinus karves jis iškart užėmė reikšmingą vietą žmogaus racione, nestebina. Dėl savo unikalios sudėties šis produktas organizmui suteikia itin daug būtinų medžiagų ir energijos.

Dietologai dažnai kartoja, kad pienas yra labai svarbus kalcio šaltinis. Stiklinėje pieno yra  suaugusio žmogaus dienos kalcio norma. Tačiau, tai toli gražu ne vienintelė naudinga medžiaga. Taip pat pieno sudėtyje yra amino rūgščių, baltymų, aukštos kokybės proteino, lizino, triptofano, vitaminų A, D, B1, B2, jodo, cinko, kalio, fosforo, magnio, seleno - iš viso apie 200 įvairių naudingų medžiagų.

Daugelio šalių sveikatos apsaugos organizacijos rekomenduoja pieną ir jo produktus vartoti siekiant sumažinti širdies ligų, insulto, hipertenzijos, 2 tipo diabeto, metabolinio sindromo ir gaubtinės bei tiesiosios žarnos vėžio tikimybę. Ir tai tik maža dalis ligų bei negalavimų, su kuriais padeda kovoti pienas bei jo produktai. Iš tiesų, keliant tostą „į sveikatą“, logiškiausia būtu rankoje laikyti stiklinę pieno.

Pienas yra unikalus ir tuo, kad iš jo, kaip žaliavos, pagaminama bene daugiausiai įvairių skirtingų produktų.

Lietuvoje pieno ir jo produktų suvartojama daugiausiai pasaulyje. Vienam gyventojui per metus tenka 33 kg pieno.

Naujienlaiškio prenumerata

Jūsų el. paštas

Siųsti